Paketni roj

Paketne rojeve prodajemo od 15. maja do 15. juna.
Cena jednog paketnog roja je 35 eura.

Paketni roj se formira trešenjem pčela sa ramova u posebne kutije sa ventilacijom, i dodavanjem mlade oplođene matice u kavezu. Ukoliko je matica pripadala pčelama iz roja, može se sa njima istresti, vodeći računa da je pri naseljavanju ne izgubimo. Paketni roj se prodaje u težini od 1,2 kg pčela.
Poželjno je roj kupiti što ranije u sezoni, najbolje već krajem maja ili početkom juna, da bi se do kraja leta razvio u društvo. Paketne rojeve ne treba kupovati posle juna, osim ako im obezbedimo izgrađeno saće i rezerve meda.
Paketni rojevi se naseljavaju isključivo pred sumrak, jer se pčele inače mogu razleteti po drugim košnicama. Kavez sa maticom se izvadi i okači među ramove, pčele stresu iz kutije i košnica zatvori. Da im se 200-300 g sirupa a nije loše pored toga dati im i pogaču, pazeći da ne procuri zbog vrućine.
Prvi izlet pčela sutradan je vrlo intenzivan, dosta lutaju i naleću u druge košnice. Dva - tri dana ćemo ih ostaviti na miru (uz večernje prehranjivanje), a zatim pogledati. Rojeve sa manje pčela ćemo pojačati pčelama iz jačih rojeva, u koje su naletale. Nije loše da košnice budu na većem međusobnom rastojanju.
Po naseljavanju paketnog roja ne smemo da propustimo priliku da izvršimo efikasno tretiranje protiv varoe, dok u košnici nema zatvorenog legla, znači prvih 6-7 dana. Ako smo u mogućnosti da ih svakodnevno prihranjujemo (300-500 g sirupa), ili ima dobre paše, najbolje je da ih naselimo isključivo na satne osnove. Tako ćemo, za kratko vreme dobiti mlado, zdravo i ispravno izgrađeno saće.
Za petnaestak dana, paketni roj će potpuno izgraditi 5-6 satnih osnova i matica će zaleći 3-4 rama. Kritičan period nastaje već posle desetak dana jer nema dovoljno pčela da hrane leglo, stare izumiru a nove se još ne rađaju. Najidealnije ih je tada pojačati sa jednim ramom zatvorenog legla, ukoliko ga imamo iz naših košnica, ali i bez toga, roj će se uspešno razviti. Dalje se neguje isto kao i roj na ramovima i do jeseni postiže snagu društva.
Copyright © 2015 Pčelinjak Tijana - ažurirano 09.09.2017.