O pčelinjem otrovu

SVAKI PČELINJI PROIZVOD JE I HRANA I LEK;


JEDINO JE PČELINJI OTROV ISKLJUČIVO LEK!!!


Po najnovijim naučnim saznanjima pčelinji otrov "APITOKSIN"je najlekovitiji proizvod pčela.
Pčelinji otrov je čist proizvod organizma pčele. To je sekret žalčanog aparata, čija je biološka namena da štiti pčelinje društvo od neprijatelja.
Pčelinji otrov štiti kapilare, povećava priticanje krvi ka bolesnom organu i smanjuje bolove. Lekari kliničari ističu takođe da pčelinji otrov blagotvorno deluje na hemopoetični sistem: povećava količinu hemoglobina, povećava broj belih krvnih zrnaca, kako lokalno tako i uopšte. Pčelin otrov ima povoljno dejstvo na srčanu muskulaturu, snižava krvni pritisak, deluje na izmenu materija(deluje na kardiovaskularni sistem- kod infarkta miokarda, šloga,itd.), deluje na neurološka obolenja, depresiju,a posebno je značajno njegovo ANTITUMORSKO dejstvo(uništava ćelije raka- najviše zahvaljujući melitinu koga ima u pč. otrovu oko 50%), ima povoljno dejstvo na opšte stanje bolesnika: povećava mu opšti tonus i radnu sposobnost, poboljšava san i apetit. Efikasan je naročito kada su u pitanju reumatske i alergijske bolesti.
Namena pčelinjeg otrova je ne samo da direktno utiče na napadača, već i da izaziva "alarmnu reakciju" radi mobilisanja aktivnosti pčela-radilica pri iskrsloj opasnosti. To se postiže lučenjem lako isparljivih materija iz otrova koje brzo stižu do mirisnih ćelija pčela i naglo povećavaju agresivnost pčelinjeg društva.
Pčelinji otrov proizvode mlade pčele u prve dve nedelje života. Nakon što ga proizvedu otrov se nalazi na žalcu pčele gde ostaje do kraja njenog životnog ciklusa ili do situacije kad se pčela mora da se brani pa ga preko žalca ispušta na neprijatelja. U vrećici-rezervoaru otrova se nalazi na oko 0,3-0,5 mg pčelinjeg otrova veoma složenog hemijskog sastava. Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sistema pčele, a osnovna mu je prirodna namena štititi pčelu i njenu zajednicu od neprijatelja. To je gusta tečnost vrlo karakterističnog mirisa i gorkastog, kiselkastog ukusa. U narodnoj medicini primenjuje se kao protivreumatik, a novija istraživanja primene pčelinjeg otrova u lečenju pokazuju da pčelinji otrov utiče na ublažavanje bola, sniženje krvnog pritiska, smanjenje holestelora u krvi, povećanje radne sposobnosti i drugo.
Pčelinji otrov takođe štiti organizam od zaraznih bolesti, koristi se za lečenje upala zglobova, raznih neuralgija i akutnih upala krvnih sudova. Posebno su opisana lečenja ubodima pčela. Pčelinji otrov i primena pčelinjeg uboda je prihvaćeni deo osnovne medicine. Poznato je da je pčelinji otrov oko 30% aktivniji od na primer zmijskog otrova, međutim treba znati da zmijski otrov ugrizom zmije ulazi u telo u mnogo većim količinama. (Ugriz poskoka npr jednak je ubodu 350 pčela).
Delovanje visokih doza pčelinjeg otrova nije u potpunosti istraženo, ali se smatra da je od 300-400 uboda za prosečnog čoveka smrtonosna doza. Treba uzeti u obzir da su to samo pretpostavke i stvarna smrtonosna doza uboda zavisi od mnogo faktora i razlikuje se od čoveka do čoveka. Kod ljudi koji su u svakodnevnom kontaktu sa pčelama - pčelarima, ispitivanjem je dokazano da nema patoloških promena u organizmu nakon niza uboda. Dosadašnja saznanja o pčelinjem otrovu daju naslutiti da se radi o izuzetno vrednom proizvodu pčelinje košnice o kojem će zasigurno biti još puno govora. Proizvodnja većih količina pčelinjeg otrova postala je moguća tek posle otkrića da pčele reaguju na slab udar struje ispuštanjem kapljice otrova.
Samo delovanje otrova na ljude zavisi od nekoliko faktora poput: mesta uboda, količine otrova koji se ubodom unese u organizam, osetljivosti organizma na pčelinji ubod. Pa tako kod nekih osoba može doći do veoma teških posledica čak i smrti, dok kod pojedinih ubod pčele rezultira slabijom reakcijom organizma od uboda komarca.

Lekovi pčelinjeg otrova utiču na ljudsko telo tako što smanjuju akutne bolove i upale kod reumatoidnog artritisa i radikulitisa. Upotrebljavaju se za liječenje išijasa, upale išijatičnog živca, raznih neuroza; imaju tonički efekat na srčani mišić, smanjuju zgrušavanje krvi i podižu nivoe hemoglobina. Lekoviti efekat pčelinjeg otrova. (5) \ t 1)Nervni sistem U malim dozama ima stimulirajući efekat, au velikim dozama ima utješno djelovanje. Izraženi analgetski efekat Antikonvulzivni efekat Poboljšava raspoloženje, pamćenje, san Smanjuje zavisnost od alkohola i nikotina Poboljšava protok krvi u mozgu 2)Kardiovaskularni sistem Vazodilatorni efekat; smanjuje krvni pritisak Poboljšava zdravlje srca Antikoagulantni efekat Antiplatelet efekat Povećava volumen cirkulirajuće krvi Antiaritmički efekat Antianemijski efekat 3)Respiratornog sistema Dilira bronhije Efekat iskašljavanja 4)Gastrointestinalni trakt Stimulira peristaltiku Antiulcer efekat


U alternativnoj medicini, tretman pčelinjim otrovom tretira se zbog sledećih zdravstvenih problema: - Reumatoidni artritis - Burzitis - Ekcem - Glavobolje - Bol u donjem delu leđa - Multipla skleroza - Psorijaza SASTAV PČELINJEG OTROVA I NJEGOVA DEJSTVA 1)MELITIN - Čini oko 52% svih peptida u otrovu. Melitin je jaki antiupalni agens i podstiče izlučivanje korizola, hormona nadbubrežne žlezde, u telu. 2)APAMIN - Blagi neurotoksin koji takođe potstiče izlučivanje kortizola, hormona nadbubrežne žlezde. 3)ADOLAPIN - Deluje antiupalno i analgetički blokirajući ciklooksigenazu. 4)FOSFOLIPAZA A2 - To je enzim koji razlaže fosfolipide od kojih je sastavljenja celijska membrana. Takodje snižava krvni pritisak i zaustavlja zgrušavanje krvi. Ona aktivira arahidoničnu kiselinu koja se metabolizira u ciklusu cikloksigenaze pri čemu nastaju prostaglandini koji pak regulisu upalne procese u tijelu. 5)HIJALORUNIDAZA - Siri kapilare 6)HISTAMIN - Histamin je biogeni amin koji je uključen u lokalni imunosni odgovor, kao i reguliranje fizioloških funkcija crijeva te djeluje kao neuroprijenosnik 7)DOPAMIN I NORADRENALIN - Kljjučan za normalno funkcioniranje organizma. Ako se dopamin primijeni intravenski on deluje kao vrlo moćan srčani stimulator, lek vrlo pogodan za lečenje šoka.

U alternativnoj medicini, tretman pčelinjim otrovom tretira se zbog sledećih zdravstvenih problema:
- Reumatoidni artritis
- Burzitis
- Ekcem
- Glavobolje
- Bol u donjem delu leđa
- Multipla skleroza
- Psorijaza

SASTAV PČELINJEG OTROVA I NJEGOVA DEJSTVA

1)MELITIN
- Čini oko 52% svih peptida u otrovu. Melitin je jaki antiupalni agens i podstiče izlučivanje korizola, hormona nadbubrežne žlezde, u telu.

2)APAMIN
- Blagi neurotoksin koji takođe potstiče izlučivanje kortizola, hormona nadbubrežne žlezde.

3)ADOLAPIN
- Deluje antiupalno i analgetički blokirajući ciklooksigenazu.

4)FOSFOLIPAZA A2
- To je enzim koji razlaže fosfolipide od kojih je sastavljenja celijska membrana. Takodje snižava krvni pritisak
i zaustavlja zgrušavanje krvi.
Ona aktivira arahidoničnu kiselinu koja se metabolizira u ciklusu cikloksigenaze pri čemu nastaju prostaglandini koji pak
regulisu upalne procese u tijelu.

5)HIJALORUNIDAZA
- Siri kapilare

6)HISTAMIN
- Histamin je biogeni amin koji je uključen u lokalni imunosni odgovor, kao i reguliranje fizioloških funkcija crijeva te djeluje kao neuroprijenosnik

7)DOPAMIN I NORADRENALIN
- Kljjučan za normalno funkcioniranje organizma. Ako se dopamin primijeni intravenski on deluje kao vrlo moćan srčani stimulator, lek vrlo pogodan za lečenje šoka.

Prošle 2019. godine počeli smo sa intenzivnim prikupljanjem pčelinjeg otrova. Na našem pčelinjaku radili smo svakodnevno sa više aparata i 12 ploča, te smo prikupili odmah u prvoj godini impozantnu količinu apitoksina. Tako da sada imamo i pčelinji otrov u prodaji pored drugih pčelinjih proizvoda.

 
Copyright © 2015 Pčelinjak Tijana - ažurirano 09.09.2017.